Direktlänk till inlägg 21 december 2010

Lite Cesar och lite mera ADVENTuredog

Av Maria - 21 december 2010 07:30

Cesar Millan kommer med sin show "Unleash Your Pack Power" till Sverige och Norge i maj.

Rykten gör gällande att han inte längre får göra sin TV-show i USA och nu turnerar i Europa i stället. Jag vet inte hur sant detta är, någon annan kanske vet bättre?

Men att det går bra att beställa biljetter till "showen" i maj, det är i alla fall säkert.
"a multimedia and entertaining live show that will change the relationship with your dog forever"

 

Hail Cesar  eller Cesars nya kläder?


Suck...Undrar just om hans rådgivare har upplyst honom om att bruk av stackel och elhalsband inte är tillåtet på dessa breddgrader?
På ADVENTuredog fanns han inte med personligen. Istället framträdde Bengt Rödseth från Gyllerboda Hundcenter, som på sin hemsida lanserar sig själv som Sveriges svar på Cesar Millan. Om Cesar och hans väloljade PR-maskineri fått välja är det svårt att tro att de skulle valt denna lätt förvirrade farbror till sin representant.


  Med ett bildspel i bakgrunden med foton på frugan som pussar på valpar och hundar som leker med varandra, förklarade Bengt att vi, när vi gick från hårda metoder till mjuka, så utgick vi inte från hunden utan i från oss själva. Därmed gjorde vi våra hundar en stor otjänst. En allt större del av våra hundar mår dåligt, de är aggressiva, stressade, rädda eller deprimerade, menar Bengt. Vidare menar han att man inte kan prata om träningsmetoder, det handlar om en livsstil. Hur man ÄR är viktigare än vad man GÖR. Viktigast av allt är kroppsspråket. Straff och belöning fungerar inte, för det finns enligt Bengt inte "i naturen". Vi kan inte skapa kontakt med en hund med klicker och köttbullar, eftersom hunden saknar etik och moral.  "Belöningsträningen kan inte ge en hund trygghet utan ställer ofta till problem eftersom den inte har någon förankring i naturen." Lite senare i sitt framförande nämner han att han kan använda godis "för att förstärka att hunden kommer" , men skyndar sig att säga att det är inte en belöning, eftersom hunden inte förstår sådant.  

 

Bengt gör under sitt anförande otaliga referenser till "naturen". En åskådare frågar om han baserar sina tankar på vargstudier eller ferala hundflockar (förvildade hundar). Bengt hänvisar då till de mer än 450 valpar han och hans hustru fött upp genom åren.


Lika inflytelserik i Bengts filosofi som naturen, verkar "engelsmannen" vara . Engelsmännen har nämligen, tack vare sitt stolta kroppsspråk, värdighet och självsäkerhet, inga som helst problem med att fostra sina hundar. Det har Bengt själv sett när han besökt jaktmässor i England. Han demonstrerar genom att visa hur en engelsman dricker te.


Vill man läsa mer om Bengts filosofi kan man gå in på hans hemsida. Där kan man också konstatera att han efter ADVENTuredog inte är helt nöjd med de reaktioner han mötte hos publiken, och att han är påtagligt störd över bristen på uppbackning för sin filosofi i Per Jensens föreläsning.
 Men nu lämnar vi kopian och återgår till orginalet. På Cesars hemsida utlovas nämligen också att man på showen ska få lära sig jobba med energier:"Understanding you, and your dogs energy, and how recognizing how you project your energy can transform your dog"

 

Nu vet ju alla som var på ADVENTURdog att "det enda sättet att överföra energi till en hund är att mata den! " Hanno Essén, docent i teoretisk fysik och ordförande i Föreningen Vetenskap och Folkbildning, behövde inte många minuter på sig för klargöra att allt prat om energier som ska skickas, utstrålas eller sändas bara är kvalificerat struntprat.

 

Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) har till uppgift att främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat. Särskilt tar föreningen som sin uppgift att i en fri opinionsbildning bekämpa de felaktiga föreställningar som förekommer i frågor som kan avgöras vetenskapligt. Hit hör definitivt överföring av energi från människa till hund.

 

    

 

Föreningen försöker granska vilka vetenskapligt grundade argument som finns för - eller emot - kontroversiella fenomen. Att definiera vetenskap och pseudovetenskap är inte alldeles enkelt. VoF använder följande definition:
 

Vetenskap är det systematiska sökandet efter sådan kunskap som inte beror på den enskilda individen, utan som envar skulle kunna återfinna eller kontrollera. Pseudovetenskap är utsagor som inte är baserade på vetenskap men som framförs på ett sådant sätt att de skall ge intryck av att vara vetenskapligt grundade.

 

Till fenomen som granskats och funnits vara pseudovetenskap utan stöd i vetenskaplig forskning hör astrologi, healing, homeopati, slagrutor, telepati, UFO och så vidare. Det blev lite tyst i publiken när Hanno listade upp dessa. Kan det tänkas att det bland hundintresserade finns en viss dragning åt det "alternativa" och att man därför också lätt blir offer för "gurus"? Man kanske vill bli bländad, imponerad, och uppleva "magiska ögonblick" i stället för att kritiskt granska och utvärdera? Och uppskattar inte riktigt att någon kommer och påstår att detta är påhitt och bluff?

 

Ett fenomen som definitivt har vetenskapligt stöd, är placebo-effekten. Bara att någon visar ett intresse, ger uppmärksamhet, har i många olika studier visat sig ha gynnsam effekt på olika åkommor och problem. Så tror jag att jag "skickar energi" så påverkar säkert det mitt kroppspråk på ett sätt som hunden kan uppfatta.

 

Hanno var ett uppfriskande inslag i konferensen och VoF skulle säkert kunna bidra med en hel del även i hundträningskretsar, där man ofta  glatt bakar ihop vetenskapliga uttryck och egna tankar , svampaktigt suger i sig påståenden och uttalanden som stämmer överens med  egna tankegångar och lika bestämt förkastar studier som motbevisar ens favoritteser.

 

 

 Jaha, är det nu värt 500 kr eller mer att få studera fenomenet Cesar live? Blir man 500 kr klokare eller 500 kr argare, eller kanske bara matt och trött på alla som så gärna vill bli förförda och frälsta, att de vägrar se att kejsaren går med rumpan bar?


   


 
 
Marie

Marie

22 december 2010 12:15

Mycket bra skrivet! Tur jag har öronen annars hade nog leendet suttit i nacken!!! Ett stort tack för ett gott inlägg!

God Jul!
/ Marie

http://www.marieofsweden.se

 
Sussa

Sussa

22 december 2010 12:22

Skönt att det finns förnuftiga människor bland alla Cesarkopior i världen!

http://sussasvovvar.blogspot.com

 
Tina

Tina

22 december 2010 13:21

Fnissar när jag läser om hur Bengt förklarar att hundar inte förstår belöning och straff fast sedan fastnar skrattet i halsen eftersom det är levande varelser som utsätts för alla dessa hemsnickrade teorier om hur hundar fungerar.
Kul att VoF hade något vettigt att säga för en gångs skull, annars tycker jag dom mest brukar syssla med arrogant mobbing.

http://workinglabs.wordpress.com

 
Sigge Svamphund

Sigge Svamphund

22 december 2010 13:34

Vilket underbart inlägg!!!!!
Hoppas att det är ok att jag länkar till det i kväll när jag uppdaterar min blogg.

http://svamphunden.bloggplatsen.se

Maria

22 december 2010 22:46

Absolut, varsågod!

 
Ingen bild

Viveka Jerndorf

22 december 2010 13:58

Underbar text!! Desto mer tänkvärd just på grund av det Tina skrev ovan - fnisset fastnar i halsen när man tänker på alla hundar som utsätts för det katastrofala feltänket hos många "experter".

 
Nina Eide

Nina Eide

22 december 2010 18:05

Ja hvilket fantastisk godt innlegg!

http://www.hundehjornet.blogspot.com

 
MariaY

MariaY

22 december 2010 22:48

Tack alla snälla! Jag bara rensade huvudet lite på sånt som skramlade runt där ;-)

http://cowgirlup.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Emil

26 december 2010 10:58

Det verkar skramla runt en hel del i ditt huvud... Mycket kloka och välformulerade inlägg. Sant nöje att läsa dem alla. :-) Eftersom jag älskar riktigt bra sågningar av diverse (Spelar inte så stor roll av vad), så är detta inlägg ett av mina favvisar. Mer sånt. :-) God Jul.

 
Ingen bild

Åsa

24 januari 2011 18:00

Jag vill tipsa om att delar av seminariet finns att se på utbildningsradions hemsida: http://www.ur.se/play/162015. Det sändes på kunskapskanalen i söndags och kommer sändas flera gånger, bland annat på onsdag kl 16.00

Sevärt!

 
Sofia

Sofia

27 januari 2011 00:14

Tyvärr en av dom som inte alls håller med om att detta var något "underbart" inlägg. Undrar vad du/ni skulle tycka om denna "förvirrade farbror" och hans "fruga" om du tillbringat en dag hos dom och deras flock hundar. Lugna, harmoniska hundar som bara "är" ... just hundar. Lovar att han vet vad han pratar om! Visst etologer och proffesorer i all ära... men hur många är det som kan visa bevis för sina "tänk". Efter att själv lärt mig leva efter denna livsstil. För JA det är en livsstil, har jag fått uppleva det mest underbara med mina hundar. Nämligen att de ser upp och väljer/följer mig för den jag är ... inte för att jag har fickan full med köttbullar och inte för att jag tjatar dom till det.

http://www.jaktgolden.cybersite.se

Maria

28 januari 2011 19:01

Hej Sofia! Beskrivningen i inlägget baseras helt och hållet på det muntliga framförande Bengt gjorde på ADVENTuredog. För kontrollera att jag inte missuppfattat hans föreläsning läste jag även igenom de anteckningar han lagt ut på sin hemsida. Dessutom länkade jag till hemsidan för att ge alla som vill möjlighet att bilda sig en egen uppfattning.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 8 november 2018 15:28

    Det här har vi ju gjort några gånger i år. Kommit fram till fas Uppsittning i igångsättningen. Pirrigt som attan. Inte för vad Boogie ska göra (det där ofrivilliga ryttartappet var en ren olyckshändelse, så det så...Ingens fel...utom möjlige...

Av Maria - 30 oktober 2018 11:19

Det blev mycket mer än 60 dagars rehab. Det blev nya utredningar, nya behandlingar, nya igångsättningar, nya bakslag och ännu mer utredning och behandling. Nu är det nog färdigutrett och färdigbehandlat och vi är inne i en väldigt varsam och långsam ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:41


Idag har jag suttit på Boogie för första gången på bra länge. Det var ju tydligen väldigt viktigt att just rida, tyckte veterinären. Vi skrittade våra öppnor och slutor i alla väderstreck i barbackapadden. Det var mysigt men lite småsömnigt på ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:36


Powerwalk på rakbanan med härligt underlag. Medföljande pleasurehäst hälsar att han HATAR att promenera i kossehästtempo. Han får småjogga och det är jobbigt ju... ...

Av Maria - 9 juni 2018 09:59

Vi har knögglat med en hälta som kommit och gått under några månader. Vi har också haft turen att få den utredd av en veterinär som känns väldigt ?modern? i sitt förhållningssätt både i hästhanteringen och det medicinska. Så Boogie har fått gå ute på...

Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24 25
26
27
28
29 30
31
<<< December 2010 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se