Alla inlägg den 23 februari 2011

Av Maria - 23 februari 2011 11:34


Oj! Jag tror jag satt här i tv-soffan i morgonrocken med mitt sportlovslediga barn och nästan  blev lite förälskad! 


I en man som precis som Ann-Louise, insett sin litenhet och upptäckt att


"genom gå från aggression till ömhet så upptäcker man saker man tidigare inte såg"


Lindsay Hunt, tidigare storviltjägare, ägnar nu sitt liv åt att rädda kafferbuffeln från inavel och TBC, genom ett helt unikt avelsprojekt i Sydafrika.  Den afrikanska buffeln ingår i storviltjägarnas våta dröm The Big 5, och anses mycket aggressiv och dödar runt 200 personer per år.


För att lyckas med sitt avelsprojekt behövde Lindsay skapa en så stressfri miljö i fångenskap som det bara är möjligt. Han deklarerar tidigt att dominans och aggression inte ryms i detta projekt, här handlar det om att vinna djurens tillit och förtroende. Att bli vänner. Med oändligt tålamod närmar han sig gradvis och listar ut vilken typ av interaktioner en kafferbuffel uppskattar. Hur ska man anpassa sitt kroppspsråk för att inte utgöra ett hot? Gillar de beröring, och i så fall vilken? Han upptäcker t. ex att vägen till buffelns hjärta går genom svansen. Den kommer de nämligen inte åt att klia själva, så de faller nästan i trans när han han uppnått sådant förtroende att han får börja kamma och klia den.


  

Bufflar gillar nära kroppskontakt!





Man kan bara gissa hur det känns för en tidigare jägare den kväll hans tidigare bytesdjur knackar på altandörren, blir insläppt och tar med sig två polare in för att lägga sig på hans matta och mysa i luftkonditioneringens svalka.


En helt underbar (instruktions)film om hur hängivenhet,tålamod, positiv förstärkning och ödmjukhet leder till framgång i umgänget med djur.


Jag hade så när zappat förbi den då Nat Geo idiotiskt nog döpt den till Buffalo Warrior... 


Klipp från filmen:




Om man utan andra verktyd än en bytta med mat, sina egna mjuka händer och en god portion tålamod kan åstadkomma inkallning på en hel hjord vilda bufflar, förklara igen varför man tror sig behöva ryck, slag och hårda ord för att göra samma sak med våra nära vänner hunden och hästen....

Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5 6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards