Direktlänk till inlägg 7 februari 2008

Om konsten att luras

Av Maria - 7 februari 2008 10:20


Luring is an advanced training skill!


Enligt Bob Bailey bör oerfarna tränare som ännu inte behärskar konsten att fri-shapa, inte ge sig på något så avancerat som att locka-visa-träna. (Helena H har helt rätt i att den svengelska översättningen "locka-lura" blir missvisande).

Trots det så är det det absolut vanligaste sättet man får lära sig att få fram beteende på hundkurser. Anledningarna är flera, det är lätt att lära ut, det händer snabbt något med hunden, och både kursdeltagare och instruktör blir nöjda. Bieffekterna, som vi diskuterat tidigare, är att det är svårt att komma bort från själva hjälpen, det tar längre tid för hunden att göra koppling mellan beteende och belöning, och man förstärker passivitet, "vänta på ett stimuli",  hos hunden.


MEN - locka-visa är ett mycket effektivt sätt att få FRAM beteenden!

Vet man hur man ska göra kan det vara mycket användbart!


Liten Locka-Visa manual:


Förberedelse

1. Går beteendet att fri-shapa fram inom rimlig tid? Välj det alternativet.

2. Säker på att du vill locka-visa?

3. VAD är det du vill få fram? Beskriv konkret beteendet du vill ha!

4. VILKEN hjälp får troligast fram beteendet direkt?

5. Hur STARKT STIMULI behöver du använda? Välj en intensitet som inte är mer än vad som behövs, men heller inte för svagt så du måste upprepa många gånger. (som stimuli räknas gester, godis, föremål etc. Undvik att blanda in flera olika typer av stimuli samtidigt, då det komplicerar utfasningen av hjälpen)

6. Planera din första träningsakt. I planen bör ingå förflyttningar mellan repetitionerna och organisation av material så att du får så lite dötid som möjligt emellan:


Repetition 1: Applicera ditt stimuli direkt! (Undviker att förstärka passivitet med presentation av hjälpen)

Repetition 2: Applicera ditt stimuli direkt, nu i något svagare utförande

Repetition 3: Applicera ditt stimuli direkt, nu i ännu svagare utförande.

Var snabb och belöna minsta ansats att utföra beteendet!

Repetition 4: Inget stimuli! Belöna minsta ansats att utföra beteendet

Om hunden nu blir passiv, TA INTE fram stimulit igen! Ha lite is i magen.

Ordentliga belöningar för alla steg i rätt riktning.

Händer inget alls, avbryt träningsakten, ta en rejäl paus och börja om någon annanstans. Se över planen! Kan du fasa ut hjälpen smartare? Är belöningen efter beteendet tillräckligt bra?

Upprepa ovanstående med dina justeringar i nästa pass! Om det mot förmodan fortfarande inte funkar, lägg ner locka-visa! Utveckla din och hundens förmåga till fri-shaping i helt andra övningar och återvänd till problemet senare.


Grundläggande är:

  • OM du använder en hjälp av något slag, så ska den fasas ut i samma träningsakt!
  • DET hunden gör när hjälpen presenteras kommer troligen att förstärkas av åsynen av hjälpen! Se upp så att du inte förstärker oönskade beteenden!
  • DET som händer EFTER utfört beteende är det som påverkar hur sannolikt beteendet är i framtiden. Snåla alltså inte på belöningen!

NÅGRA EX. på locka-visa träning enligt ovan:


Hund A ska lära sig att springa rakt ut 25 för att hitta ett föremål.


Rep 1. Matte håller hund. Medhjälpare går ut 25 m, viftar med föremål, släpper det och går tillbaka. Hund springer ut 25 m hittar föremål, får stor belöning.


Rep. 2 Matte håller hund, vänd åt andra hållet. Medhjälpare går ut, hund får se medhjälpare där ute, hund vänds bort, medhjälpare springer in. Hund vänds tillbaka och får springa ut och hitta. Riklig belöning!


Rep. 3 Matte vänder bort hund. Med hjälpare kastar ut föremål. Hund vänds tillbaka, släpps och springer ut och hittar. Riklig belöning!


Rep. 4 Medan matte belönar ovan har medhjälpare kastat ut föremål igen. Matte avslutar belöning och tar med hunden till samma plats där hon släppt iväg de senaste gångerna. Håller lite i halsband och släpper i väg. Hund springer ut och hittar. Riklig belöning.


osv.


HUND B vill inte hoppa in i bilen.


Rep. 1 Placera kokt kött i bilburen utan att hunden ser det. ta med hunden till bilen, öppna luckan och lyft in hunden till godiset. Gå iväg med hunden.


Rep. 2 Placera kokt kött i bilburen utan att hunden ser. Ta med hunden till bilen, öppna luckan och börja lyfta hunden så att den kan kravla sig in buren själv när den får vittring på köttet.


Rep. 3 Placera kokt kött i bilburen utan att hunden ser. Placera köttet ganska nära ingången till buren.Ta med hunden till bilen, öppna luckan, vänta. Om hunden bara hoppar in med frambenen och äter godiset spelar ingen roll. Skjut inte på!


Rep. 4 Placera ut köttet när hunden inte ser, nu lite längre in i buren. Repetera som ovan.


Rep. 5 Placera köttet längst in i buren, när hunden inte ser. Repetera som ovan


Rep. 6 Placera inget kött i buren. ta dit hunden. Så fort den hoppar upp med framstassarna, placera kött längst in i buren.


Rep. 7 Som ovan, men vänta nu tills alla fötterna är inne innan du slänger in köttet.



 
 
Helena

Helena

7 februari 2008 13:46

Tack för denna konkreta manual! Roligt att mina ytterst teoretiska resonemang (apropå hjärnhalvor) kan inspirera till sådana här fina träningstips. Funderar på om jag kan hitta på något mer att skriva om, och steg för steg shejpa intruktör Y till att skriva mina kriterieplaner :-) ...

http://bordertass.wordpress.com

 
Ingen bild

Sara (fd. klickerT-elev)

10 februari 2008 14:23

Jag är så tacksam över att ha hittat till din blogg!! Suger åt mig som en svamp...., skriv mera!!! :-D

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 8 november 2018 15:28

    Det här har vi ju gjort några gånger i år. Kommit fram till fas Uppsittning i igångsättningen. Pirrigt som attan. Inte för vad Boogie ska göra (det där ofrivilliga ryttartappet var en ren olyckshändelse, så det så...Ingens fel...utom möjlige...

Av Maria - 30 oktober 2018 11:19

Det blev mycket mer än 60 dagars rehab. Det blev nya utredningar, nya behandlingar, nya igångsättningar, nya bakslag och ännu mer utredning och behandling. Nu är det nog färdigutrett och färdigbehandlat och vi är inne i en väldigt varsam och långsam ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:41


Idag har jag suttit på Boogie för första gången på bra länge. Det var ju tydligen väldigt viktigt att just rida, tyckte veterinären. Vi skrittade våra öppnor och slutor i alla väderstreck i barbackapadden. Det var mysigt men lite småsömnigt på ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:36


Powerwalk på rakbanan med härligt underlag. Medföljande pleasurehäst hälsar att han HATAR att promenera i kossehästtempo. Han får småjogga och det är jobbigt ju... ...

Av Maria - 9 juni 2018 09:59

Vi har knögglat med en hälta som kommit och gått under några månader. Vi har också haft turen att få den utredd av en veterinär som känns väldigt ?modern? i sitt förhållningssätt både i hästhanteringen och det medicinska. Så Boogie har fått gå ute på...

Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
23 24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2008 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards