Direktlänk till inlägg 26 november 2008

Helgkurs Tävlingslydnad steg 2

Av Maria - 26 november 2008 20:50

Det här var en fortsättningskurs för ett gäng som gick Grundfärdighetskurs - intensiv  tidigare i höstas. På den kursen gick vi igenom klickerträningens grunder i teori och praktik samt introducerade Grundfärdighetssystemet.

På fortsättningskursen är tanken att hundförarna ska få mer praktisk tillämpning av det de lärde sig under första kursen. De får nu själva välja vad de ska jobba med under helgen.


Underlaget i ridhuset ställer till problem för en del kurshundar, dock inte för just Annas schäferkille Obama.


På de kurser jag nu haft i ridhuset har jag noterat att underlaget ställer till problem, fram för allt för förarna. Att hunden väljer att leta hästbajs istället för att fokusera på matte och hennes belöningar gör det tydligen extra svårt för många förare att hålla sig inom klickerträningens ramar. Att hunden äter bajs lockar fram de sämsta sidorna hos förarna!

Folk blir helt enkelt aversiva mot sina hundar...

Vilket inte gör hunden ett dugg mer intresserad av förarens övningar! Men i stället för att skälla på folk som inte kan avhålla sig från att väsa, stampa med fötterna,  nypa hunden i ljumsken, rycka i kopplet och annat som inte hör hemma på en fördjupning i klickerträning, så tillrättala vi miljön lite genom att lägga ut en stor presenning. 


Personligen tycker jag annars ridhuset har jättebra underlag för hundarna, inte för djupt och fluffigt, utan fast och halkfritt. Det är alltid välmockat, men små fragment av gödslet slinker förstås emellan grepens pinnar och  finns kvar i sanden.  Att hundarna intresserar sig för gödslet är inte något större bekymmer om föraren ser till att starta upp passet med hög förstärkningsfrekvens och god belöningskvalitetet. Men det vet vi ju alla hur svårt det kan vara att sänka sina kriterier när man tycker att "det här borde hunden kunna" och "hemma har vi kommit så här långt".  Samtidigt som det flexibla förhållningssättet till kriterierna är just det som snabbast leder till framgång bland nya störningar.


 


Många ville jobba med position i fotgående. Vi jobbade även här med tillrättalagd miljö för att få många chanser att förstärka rätt beteende.  I ridhuset fanns massor av bommar att lägga ut för att hjälpa hundarna bli raka.

Prioritetsordningen i arbetet var:

1) Få fram stående vid sidan

2) Få fram backande vid sidan

3) Shapa fram rätt position vid benet.


 


En träningskompis med hökhögon har man nytta av. Visst kan man be kompisen klicka, men mest nytta av kompisen har man om man istället får feedback direkt efter klicket så man kan utvärdera sitt val och lära sig till nästa gång hur och vad man ska se av hunden när den är rak och i position.



Doggie-Zen, dvs självkontroll, introducerades redan på den första kursen. För många var det ändå först nu som vikten av detta, både före och efter klick, blev uppenbart, när det gällde att hålla en position. När man tränar hålla position är det oftast mest strategiskt att dubbelförstärka positionen genom att belöna hunden kvar i position. Det blir väldigt svårt om hunden sprätter ur läge så fort den hör klicket, beröm eller prassel ifickan.

Mycket Doggie-Zen träning blev det under helgen....


 

Madde, Jessica, Lena, Anna, Elisabeth, Angela och Emma, det var jätteroligt att få avsluta årets helgkurser med just det här härliga, entusiastiska och tappra gänget som inte lät snöstormar, strömavbrott och genomtäppt instruktör ställa sig ivägen för kunskapstörsten!


Jag hoppas vi ses snart igen!


PS Nån som glömde ett par Eccoskor stl 40 bland vilddjuren?


 
 
TeamExtreme

TeamExtreme

28 november 2008 23:07

Hej Maria!
Tack för en kanon kurs! Synd bara på vädret. Nu har vi förstått varför Doggy- Zen är bra, Tuva har också förstått =)
Hoppas på mer kurser hos dig framöver =)
Har du recept på kakan du bjöd på sista dagen den med choklad & apelsin saft i ? Det var kanon god!!!!!
Ha det gott & hoppas vi ses snart igen!

http://www.nogg.se/teamextreme

 
Myra o Hanna

Myra o Hanna

29 november 2008 20:27

yey jag ser dvärgpinscher! hurra så kul!

http://minmyra.blogspot.com

 
Birgitta & Lizzie

Birgitta & Lizzie

4 december 2008 08:51

Halloj !
Jag har just skickat efter " Hundtränaren " och såg att du var en av medförfattarna ! Kul ! Skoj oxå att man kan följa dig på en blogg ! Mindre skoj att jag flera gånger försök nå dig över " fasta nätet " ( För att höra om kurser ) utan att få kontakt .. :-) !
Har´e gott !
// Hälsar vi från Uppsala

http://segla.mera.nu/lizzie/lizzie.htm

 
Ingen bild

Lizzieonlineagain ...

4 december 2008 10:08

PS Men vi gör ett nytt försök att få kontakt .. *s* ! DS

 
Ingen bild

Maria Y

8 december 2008 07:32

Birgitta: Om du med fasta nätet menar telefon så svarar jag (se www.canis.se/uppland) på dagtid 8-17. När jag har patienter kan jag inte svara, men lämnar du ett meddelande ringer jag upp. Nu i nov-dec har jag haft mycket patienter.
De kvällar/helger som jag inte håller kurser tar jag inte jobbsamtal av hänsyn till min familj. De kvällar/helger som jag håller kurs, kan jag inte ta jobbsamtal, eftersom jag, just det - håller kurs!

 
Anna

Anna

8 december 2008 16:25

Hej Maria!
Tack för kursen! Bra pedagogik, tydlig teori och jättetrevligt! Rekommenderas!
Jag har saknat gymnastikskor efter helgen hos dig! Kan det vara Eccoskorna du skrev om? Vill gärna hämta dem! Finns de kvar??
/Anna och Obama

http://www.degerforsbk.se

 
Ingen bild

Maria Y

10 december 2008 10:14

ANNA: Kul att du uppskattade kursen! Skorna står kvar i kapprummet i Trofehuset. Där är oftast öppet, annars finns alltid nån på gården att fråga.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 8 november 2018 15:28

    Det här har vi ju gjort några gånger i år. Kommit fram till fas Uppsittning i igångsättningen. Pirrigt som attan. Inte för vad Boogie ska göra (det där ofrivilliga ryttartappet var en ren olyckshändelse, så det så...Ingens fel...utom möjlige...

Av Maria - 30 oktober 2018 11:19

Det blev mycket mer än 60 dagars rehab. Det blev nya utredningar, nya behandlingar, nya igångsättningar, nya bakslag och ännu mer utredning och behandling. Nu är det nog färdigutrett och färdigbehandlat och vi är inne i en väldigt varsam och långsam ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:41


Idag har jag suttit på Boogie för första gången på bra länge. Det var ju tydligen väldigt viktigt att just rida, tyckte veterinären. Vi skrittade våra öppnor och slutor i alla väderstreck i barbackapadden. Det var mysigt men lite småsömnigt på ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:36


Powerwalk på rakbanan med härligt underlag. Medföljande pleasurehäst hälsar att han HATAR att promenera i kossehästtempo. Han får småjogga och det är jobbigt ju... ...

Av Maria - 9 juni 2018 09:59

Vi har knögglat med en hälta som kommit och gått under några månader. Vi har också haft turen att få den utredd av en veterinär som känns väldigt ?modern? i sitt förhållningssätt både i hästhanteringen och det medicinska. Så Boogie har fått gå ute på...

Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
<<< November 2008 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards