Direktlänk till inlägg 10 februari 2009

Klickerlek med Boogie

Av Maria - 10 februari 2009 22:57


Idag hade jag äntligen möjlighet att på ett säkert sätt leka "Fritt val" med Boogie. I vårt halvfärdiga ridhus brukar det annars sluta med att Boogie utsätter sig för livsfara. Boogie har ju hittills, när hon upptäcker att hon är helt lös och fri att välja själv, valt att gå iväg och interagera med elkablar, byggställningar och kvarglömda termosar. Hur fantastisk belöningskvalitet och hög frekvens jag än satsat på så har möjligheten att knalla iväg och pilla på saker smällt högre efter en stund. Eftersom det hon valt att pilla på varit farligt har jag inte kunnat vänta ut, utan varit tvungen att hämta henne. Vilket förmodligen gjort att lusten att utforska knappast minskat...

Men idag var utebanan var täckt med lagom mycket snö så att det inte skulle gå att äta spik och andra konstigheter byggkillarna lämnat efter sig även där.


Boogie väljer spana på killarna


Jag räknade med att få vänta länge medan Boogie utforskade sina möjligheter, men hon var väldigt PÅ. Vek knappt från min sida! Några kortare avvikelser när hon tyckte att hennes försök gav för dålig utdelning (matte klickar konstigt nog inte för Håll fast av jackkragen...)


Men några få sekunder senare väljer hon leka med matte igen


Vi lekte fritt följ och Boogie visade väldigt tydligt vad som gett utdelning när Ebba senast klickertränade henne. Vi behöver inte prata med varandra om det, Boogie visar så bra själv. Fattar man inte vinken på första försöket gör hon om beteendet igen, nu övertydligt och med ursinnigt slickade öron för att den dumma människan är så trögtänkt.

Idag var det övergångar till trav som låg överst i Boogies "vid-sidan-mapp".


Ebba har även lärt henne att stoppa in mulen mellan framhovarna. Här har det nog använts hjälper av något slag för hon utför beteendet så fort man pillar med hennes boots. (Vilket höll på att sluta med en kullerbytta i boxen när jag bara skulle ta av nämnda boots och Boogie blev "övertydlig" med mig).

Hon bjuder beteendet även utan hjälper och hon fortsätter hålla positionen mellan hovarna efter klicket. Festligt! Måste döpa det där till nåt kul!


Handtarget och lämna föremål till handen hann vi också med lite av.


Jag försökte verkligen vara konskekvent med belöningsplacering "mot bringan",  (utom när hon frös mulen i backen då) och jisses vad repetitionsklok hon är, bara man själv organiserar sig! Efter ett fåtal sådana belöningsplaceringar kröker hon själv in huvudet vid klicket.

Hur ofta måste man inte påminna sin hund om att inte följa efter godishanden? Inte allt för sällan framstår hästen som ännu mer lättlärd än hunden!






 
 
Jenny Wibäck

Jenny Wibäck

11 februari 2009 09:36

När du börjar hålla klickerkurser för hästfolk och när jag införskaffar min åsna (gammal dröm) - får jag vara med på kursen då?:-)

http://www.vov.bloggagratis.se

 
Lone

Lone

11 februari 2009 11:05

Forslag til kommando: "Lukter det tåfis?" (om det er forståelig på svensk?)

http://poter.norblogg.net

 
Ingen bild

Maria Y

11 februari 2009 15:01

Jenny: Hästklickerkurs finns inte på min karta, eftersom jag då inte längre får tävla som amatör enl AQHA. Men åsnor, hmm, får kolla om de omfattas av regelverket :-)
För övrigt underbara djur!

Lone: Kan funka!

 
Jenny Wibäck

Jenny Wibäck

11 februari 2009 19:45

Jag lever på hoppet ett tag till då!:-)

Lone; betyder "tåfis" möjligen samma sak som "fotsvett"? Himla festligt ord i så fall!:-)

http://www.vov.bloggagratis.se

 
Lone

Lone

12 februari 2009 18:03

"Fotsvett" ja! Har ikke tenkt over for et morsomt ord det faktisk er :)

http://poter.norblogg.net

 
Carolina F

Carolina F

13 februari 2009 17:49

Roligt med en liten klickerrapport från dig och Boogie!

Hm,åsnor skiljer sig ju faktiskt lite i beteende gentemot hästar så en åsneklickerkurs skulle vara riktigt spännande. Nu har du redan två intresseanmälda ;-)

http://www.klickerhastar.blogspot.com

 
Ingen bild

Maria Y

13 februari 2009 23:47

Ok, dags att ragga upp lite åsnor alltså! Fanns massor i Texas, folk har dem eftersom de skrämmer bort coyotes från ägorna!

Fast helt säker på att AQHA släpper igenom åsnekurser på amatörlicensen är jag inte... Finns väldigt framgångsrika mulor som tävlar Trail o allt möjligt mot hästar i USA

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 8 november 2018 15:28

    Det här har vi ju gjort några gånger i år. Kommit fram till fas Uppsittning i igångsättningen. Pirrigt som attan. Inte för vad Boogie ska göra (det där ofrivilliga ryttartappet var en ren olyckshändelse, så det så...Ingens fel...utom möjlige...

Av Maria - 30 oktober 2018 11:19

Det blev mycket mer än 60 dagars rehab. Det blev nya utredningar, nya behandlingar, nya igångsättningar, nya bakslag och ännu mer utredning och behandling. Nu är det nog färdigutrett och färdigbehandlat och vi är inne i en väldigt varsam och långsam ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:41


Idag har jag suttit på Boogie för första gången på bra länge. Det var ju tydligen väldigt viktigt att just rida, tyckte veterinären. Vi skrittade våra öppnor och slutor i alla väderstreck i barbackapadden. Det var mysigt men lite småsömnigt på ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:36


Powerwalk på rakbanan med härligt underlag. Medföljande pleasurehäst hälsar att han HATAR att promenera i kossehästtempo. Han får småjogga och det är jobbigt ju... ...

Av Maria - 9 juni 2018 09:59

Vi har knögglat med en hälta som kommit och gått under några månader. Vi har också haft turen att få den utredd av en veterinär som känns väldigt ?modern? i sitt förhållningssätt både i hästhanteringen och det medicinska. Så Boogie har fått gå ute på...

Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5
6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards