Direktlänk till inlägg 7 februari 2008

Om ridning, högra hjärnhalvan och konsten att vara instruktör.

Av Maria - 7 februari 2008 08:47


Höger och vänster hjärnhalva är som två olika hjärnor, och när det gäller människans psykologi är det i höger hjärnhalva det mesta händer, hävdar psykoterapeuten och neuroforskaren Allan Schore. Höger hjärnhalva utvärderar känslomässig information på mindre 100 millisekunder, men det tar 250 millisekunder för samma information att nå medvetandet.  Den högra hjärnhalvan fungerar intuitivt och ickelinjärt och uppfattar helheter och övergripande mönster. Den har också  fler synaptiska uppkopplingar till det limbiska systemet (känslocentrum i hjärnan) och till det autonoma nervsystemet (dvs kroppen och kroppsuppfattning).

Vänster hjärnhalva däremot hanterar språkliga och medvetna funktioner, tänker linjärt och resonerar logiskt.

Att få halvorna att kommunicera med varandra är inte alltid det lättaste. Tänka bara på hur svårt det kan vara att  beskriva en känsla, för att inte tala om hur svårt det är att ge någon en riktigt bra vägbeskrivning. (Det högersidiga lokalsinnet ska omsätta sin information i vänstersidigt språk, vilket nästan alltid leder till bekymmer).


Så jag kan bara konstatera att Fröken har en sjutusan till hjärna! Ridning bör ju vara en väldigt högersidig funktion som involverar kroppsuppfattning och intuitiva reaktioner i allra högsta grad. Människans kropp och hästens kropp skickar massor av ickespråklig information till varandra. Ryttarens kropp ska skicka rätt signal i rätt ögonblick för att påverka utfallet av hästens rörelser, vilket är imponerande nog i sig när man ser en skicklig ryttare som Fröken till häst.

När sedan uppgiften blir att instruera en annan människa uppe på hästryggen blir det en riktig utmaning. Nu ska all denna intuitiva, ickespråkliga information omsättas till talat språk, och det kvickt som ögat för att eleven ska hinna påverka hästen med något som ens liknar timing. För att det överhuvudtaget ska funka bör den språkliga informationen vara av sådan art att den lätt talar till elevens högersidiga funktioner. Dvs bildlig och känslomässigt aktiverande.

Här excellerar vår Fröken, och det gör det så otroligt roligt att rida för henne! För man lyckas ju alltid, något så när, till slut. (Sa jag att hon har ett oändligt tålamod också......?)

Bäst verkar det gå när man lite grann  lyckas koppla bort den medvetna (vänstra) delen av hjärnan och "bara rida".  Som t ex när vi skulle ta oss över bomserier och "placera" hästen framhov. "Eländes, elände, hur ska jag kunna styra över vilket fot som hamnar först när vi kommer fram dit?"

Men det funkar, om man bara tänker "där"! Vilket man till slut kommer på genom Frökens försorg. (Nämnde jag hennes tålamod?)


Troligen finns det en massa paralleller att dra till hundträningen. Hundträning är också en högsta grad fysisk aktivitet med krav på tekniska färdigheter. Animal training is a mechanical skill! för att citera favvo-Bob.

En utmaning för klickerinstruktören då många av oss klickertränare är väldigt verbalt orienterade människor som älskar att logiskt resonera kring våra träningsupplägg...


Superhjärnan tvättar en svans!

 
 
Tina

Tina

7 februari 2008 10:25

Haha det är väl därför jag borde hålla mig ifrån debatter då jag har fruktansvärt svårt att förmedla i text vad jag menar. Däremot tycker jag att du Maria är helt suverän på det. I alla fall tror jag mig begripa allt du skriver :)
Tina

http://workinglabs.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 8 november 2018 15:28

    Det här har vi ju gjort några gånger i år. Kommit fram till fas Uppsittning i igångsättningen. Pirrigt som attan. Inte för vad Boogie ska göra (det där ofrivilliga ryttartappet var en ren olyckshändelse, så det så...Ingens fel...utom möjlige...

Av Maria - 30 oktober 2018 11:19

Det blev mycket mer än 60 dagars rehab. Det blev nya utredningar, nya behandlingar, nya igångsättningar, nya bakslag och ännu mer utredning och behandling. Nu är det nog färdigutrett och färdigbehandlat och vi är inne i en väldigt varsam och långsam ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:41


Idag har jag suttit på Boogie för första gången på bra länge. Det var ju tydligen väldigt viktigt att just rida, tyckte veterinären. Vi skrittade våra öppnor och slutor i alla väderstreck i barbackapadden. Det var mysigt men lite småsömnigt på ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:36


Powerwalk på rakbanan med härligt underlag. Medföljande pleasurehäst hälsar att han HATAR att promenera i kossehästtempo. Han får småjogga och det är jobbigt ju... ...

Av Maria - 9 juni 2018 09:59

Vi har knögglat med en hälta som kommit och gått under några månader. Vi har också haft turen att få den utredd av en veterinär som känns väldigt ?modern? i sitt förhållningssätt både i hästhanteringen och det medicinska. Så Boogie har fått gå ute på...

Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
23 24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2008 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards