Direktlänk till inlägg 5 april 2008

Tappsko-kurs

Av Maria - 5 april 2008 22:33

I lördags var det upp i riktiga svinottan för att hinna klart med fodring, mockning och utsläpp INNAN kl 9. Tack vare de duktiga barnarbetarna Ebba och Moa var vi klara i god tid. Prisad vare torven, säger jag bara! 10 boxar på ett kick och man får inte ont någonstans.


Vår eminente hovslagare hade avsatt större delen av dagen för att lära oss att slå på tappskor själva i stället för att fylla hans mobilsvar med panikmeddelanden under helgerna. Det ingår i hästägarens allmänbildning anser Sonny, och det var vi ett helt gäng som höll med om.

Att Sonny är en skicklig hantverkare med god hästkänsla visste vi ju redan.

Nu visade han sig vara en utmärkt pedagog också! Tydliga, enkla anvisningar i lagoma portioner, stort tålamod och gott humör.


Mycket praktisk träning stod på schemat och nej, vi övade inte på våra egna hästar. Sonny hade med sig ett gäng hästben, vilket inte var så läskigt som många befarat. De var djupfrysta och väl inplastade.


Först övade vi hela förmiddagen på att dra av skon och sätta tillbaka den i de gamla hålen. Först fick jag inte av skon hur jag än slet och drog. Sedan kom magistern och visade ett enkelt handgrepp och det blev hur lätt som helst.

När man väl fått på skon igen med alla sömmar på plats och "nitade" fick man godkänt eller lite bakläxa och sedan var det bara att dra av den igen. Och igen. Ibland stökade Sonny till skon lite också för att vi skulle få öva oss på att rikta den igen. Lite klurigt var man skulle banka för att få rätt effekt.


Efter lunch verkades hoven så skon hamnade i ett annat läge och vi fick spika i orörd vävnad. Attans, vad mycket svårare det var!

Fegade man och bara "pickade" med hammaren så riskerade sömmen att gå rakt in och därmed nå kötthoven. Drämmer man istället till lite bestämt gör sömmens utformning med tunnare böjd tip, "svikten", att sömmen söker sig ut genom hovväggen.

En söm liksom bara försvann in i hoven och då var jag verkligen glad att jag fick öva på en död hov. Hade det varit "live" hade hästen suttit uppe taket och mitt jobb hade varit att övertyga hästen om att enda vägen att bli av med det onda var att låta mig dra ut sömmen och börja om.


 

 Esteten Camilla var inte nöjd med att sömmarna kom ut där de skulle - hon vill ha dem i perfekt linje med varandra också!

Överkurs, sa Sonny, men berättade i nästa andetagen om tävlingsekipage i USA som lackar hoven svart och sedan målar dit sömnitar med silverfärg, för att få just den perfekta linjen.



Fröken Anki har ju gjort det här förr och demonstrerar här proffsgrepp på filen. Solbrillorna lyckas hon hålla på plats också!


Jättebra kurs och väldigt nyttigt! Jag tror faktiskt att jag vågar prova själv nästa gång en sko trillar av!


Alla var dock efteråt rörande överens om att hovlagarens arbetsinsats är värd varenda krona det kostar. Ont i ryggen, ont i käna, mjölksyra i låren  - det var lite smågnälligt  runt om där på eftermiddagen!


 
 
AK

AK

7 april 2008 18:20

torvfrågor! Hur mockar du? Bara bajset några dar och kiss med flera dars mellanrum, eller allt smutsigt varje dag....eller permanentbädd??
Vi har spån till shettisen, nu kutterspån i brist på sågdito och jag blir galen, fast en shettis inte gör i från sig så mycket är det jobbigt att mocka. Kanske torv är smidigare!? Hur köper man det? på bal?

http://bacillen.wordpress.com

 
Ingen bild

Maria Y

8 april 2008 08:24

Vi har bädd, vilket nu funkar för alla hästarna som fått torv. Tidigare hade vi halm och då var det vissa som bara rörde upp bädden hela tiden. Torven binder vätskan och bädden blir fast. Så man tar ut gödslet varje dag och krattar till lite. Ibland får man hyvla av lite på den "kaka" som bildas på kissplatserna. Ungefär varannan dag strör man på lite ny torv. Det går ca 1 bal torv per box i veckan. Vi får hemkört på pall. Priset beror på hur stor beställning, ca 70-90 kr/bal beroende på hur många pallar du tar hem. På RSprodukter i Enköping kan man hämta själv för 65 kr/bal.
Här finns lista på producenter:
http://www.lantbruksnet.se/lantbruksnet/kategori/utrustning.php?aid=136

 
AK

AK

8 april 2008 21:21

Tack! ska kolla om jag kan få tag i torv här i närheten och prova.

http://bacillen.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 8 november 2018 15:28

    Det här har vi ju gjort några gånger i år. Kommit fram till fas Uppsittning i igångsättningen. Pirrigt som attan. Inte för vad Boogie ska göra (det där ofrivilliga ryttartappet var en ren olyckshändelse, så det så...Ingens fel...utom möjlige...

Av Maria - 30 oktober 2018 11:19

Det blev mycket mer än 60 dagars rehab. Det blev nya utredningar, nya behandlingar, nya igångsättningar, nya bakslag och ännu mer utredning och behandling. Nu är det nog färdigutrett och färdigbehandlat och vi är inne i en väldigt varsam och långsam ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:41


Idag har jag suttit på Boogie för första gången på bra länge. Det var ju tydligen väldigt viktigt att just rida, tyckte veterinären. Vi skrittade våra öppnor och slutor i alla väderstreck i barbackapadden. Det var mysigt men lite småsömnigt på ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:36


Powerwalk på rakbanan med härligt underlag. Medföljande pleasurehäst hälsar att han HATAR att promenera i kossehästtempo. Han får småjogga och det är jobbigt ju... ...

Av Maria - 9 juni 2018 09:59

Vi har knögglat med en hälta som kommit och gått under några månader. Vi har också haft turen att få den utredd av en veterinär som känns väldigt ?modern? i sitt förhållningssätt både i hästhanteringen och det medicinska. Så Boogie har fått gå ute på...

Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5 6
7
8 9 10 11 12 13
14
15
16
17 18
19
20
21 22 23 24
25
26 27
28 29
30
<<< April 2008 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards