Direktlänk till inlägg 7 februari 2013

Activeifierad...

Av Maria - 7 februari 2013 16:11


Per Michanek nämnde i Ridsportartikeln att det var människans inställning till aktiv hästhållning i grupp som svårast att ändra. För mig personligen har det varit ganska så enkelt, eftersom konceptet passar så väl ihop med min träningsfilosofi och syn på hästen. Fast just idag blev jag faktisk lite orolig över om jag inte rent av blivit lite miljösskadad och väl Activeifierad...


Jag hade nämligen enorm beslutsångest i  morse om jag skulle lämna boxdörren öppen eller stängd till Boogie under dagen. Det snöade så in i bänken och hamnar då en hel del inne i boxen och blöter ned torven.

Som man gör när man inte kan bestämma sig så försöker man lasta över beslutet på någon annan. Fast Jörgen var alldeles för smart för att gå i den fällan...

Däremot fick jag, som ofta, en massa spännade information om vad forskning säger om olika behov hos hästen. Att de t ex vintertid med nuvarande utfodring (hösilage 40 % vatten)  inte behöver dricka mer än 2 liter vatten per dygn.

Att de klarar sig utmärkt bara de har tillgång till vatten någon gång per dygn.


Vilket jag ju vet egentligen. Vi har stått uppstallade utan tillgång till vatten i hagen vintertid i flera år, och inte haft ett enda kolikfall.


Egentligen var det inte tillgången till vatten som störde mig, utan begränsningen av valmöjligheter vid stängd dörr. Självklart klarar Boogie alldeles utmärkt en dag i sjukhagen för att sedan bli insläppt i boxen till natten!


Men - jag har visst utvecklat en påtaglig aversion mot att försätta min häst i situationer där hon inte kan göra val. Det var JOBBIGT att stänga boxdörren igår, men nödvändigt av väderskäl. Nu kändes det ännu svårare att begränsa valmöjligheterna även under dagen.



Stå här och vänta tills jag kommer tillbaka


vs.


Gå ut och in som du vill, drick när du har lust, bestäm själv om du vill äta utehögen först eller ta ur höhäcken inne, dra ett halmstå när du känner för det.


Så valfrihetsalternativet vann. Matte får skotta snö och ströa om i fall det behövs till kvällen. Det får det vara värt att Boogie kan vara så Active som det går i sjukstugan.





 
 
Eva

Eva

7 februari 2013 16:43

I ungern där jag jobbar har de en del hästar hemma på gården i mindra hagar med eget vind/flug/snöskyddskjul. Där har de löst valproblemet med såna där köldgardiner av tjock plast som man har i lagårdar, alltså inga dörrar alls, bara draperier.

http://cowboydreams.se

Maria

7 februari 2013 16:48

Ja det hade ju varit perfekt!

 
Ingen bild

Åsa

7 februari 2013 18:32

Hm, kan det ha blivit lite fel på siffrorna?

Om en häst väger säg 450 kg och får 1,5 - 2 kg torrsubstans per 100 kg kroppsvikt, och grovfodret innehåller 40 % vatten, så att den får 11 - 15 kg hösilage per dag så får den 4,5 - 6 liter vatten ur fodret per dag. Och är det inte ca 40 liter vatten om dagen man brukar säga att en "stor" häst dricker. Jag vet inte hur mycket det ska justeras för svenskt vinterklimat dock.

Maria

7 februari 2013 22:58

Min uppfattning är att min häst väljer att dricka betydligt mer än två liter, även vintertid. Förra vintern hade hon hinkar i boxen, så då vet man. Men det kanske är skillnad på om de bor ute i mer kyla dygnet runt? Min häst väljer ofta att äta snö ser jag trots att hon har tillgång till vatten.
Tydligen har Per Michanek forskning om detta, så det går kanske att googla fram?

 
Ingen bild

Kristin

11 februari 2013 21:59

Forskar han på vatten? Däremot gör Sara Nyman det (denna handlar väl inte direkt om detta, men men): http://ams.orbelon.com/slf/pdf/srpH0847224.pdf
Det kan ju ha varit ett lämpligt argument just då. Men visst, om de får fri tillgång på ett blött hösilage/ensilage kanske de får i sig 10 L via födan, en massa via snön. Då kanske de nöjer sig med 2 liter om de inte är stordrickare. Där vi är nu har hästarna inte velat dricka särskilt mycket. De har serverats uppvärmt vatten två gånger per dygn (kallt, frusit mellan serveringarna). De har inte varit särskilt intresserade.

Maria

12 februari 2013 08:15

Michanek personligen? Vet ej, men de har väl gått igenom en massa forskning i de här projektgrupperna inför omställningen till Active Stable på riksanläggningarna. Tack för länken, den var intressant :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 8 november 2018 15:28

    Det här har vi ju gjort några gånger i år. Kommit fram till fas Uppsittning i igångsättningen. Pirrigt som attan. Inte för vad Boogie ska göra (det där ofrivilliga ryttartappet var en ren olyckshändelse, så det så...Ingens fel...utom möjlige...

Av Maria - 30 oktober 2018 11:19

Det blev mycket mer än 60 dagars rehab. Det blev nya utredningar, nya behandlingar, nya igångsättningar, nya bakslag och ännu mer utredning och behandling. Nu är det nog färdigutrett och färdigbehandlat och vi är inne i en väldigt varsam och långsam ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:41


Idag har jag suttit på Boogie för första gången på bra länge. Det var ju tydligen väldigt viktigt att just rida, tyckte veterinären. Vi skrittade våra öppnor och slutor i alla väderstreck i barbackapadden. Det var mysigt men lite småsömnigt på ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:36


Powerwalk på rakbanan med härligt underlag. Medföljande pleasurehäst hälsar att han HATAR att promenera i kossehästtempo. Han får småjogga och det är jobbigt ju... ...

Av Maria - 9 juni 2018 09:59

Vi har knögglat med en hälta som kommit och gått under några månader. Vi har också haft turen att få den utredd av en veterinär som känns väldigt ?modern? i sitt förhållningssätt både i hästhanteringen och det medicinska. Så Boogie har fått gå ute på...

Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6 7
8
9 10
11
12
13
14
15 16 17
18
19 20
21
22 23
24
25
26 27
28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards